Over de vlam

Als we alléén dromen, blijft het een droom.

Als we samen dromen, wordt het werkelijkheid. 

Savitri MacCuish

directeur World Peace Flame

De Wereldvredesvlam staat symbool voor het verlangen van ieder mens naar vrede. Ze wil alle mensen, ongeacht geloof, ras of afkomst samenbrengen rond dit verlangen.

Dat verlangen heeft de Werkgroep Wereldvredesvlam Cadzand ertoe gebracht om op 9 mei 2004 deze vlam in dit dorp aan de zee te ontsteken als een bron van inspiratie: voor de eigen streek en voor bezoekers van over heel de wereld.

In 1999 werden in Europa, Amerika, Australië, Afrika en Azië vredesvlammen ontstoken door prominente vredesactivisten. Op 31 juli 1999 zijn die vlammen in Bangor (Wales) samengebracht tot één vlam: De Wereldvredesvlam. Initiatiefnemers is de World Peace Flame Foundation.

Vanuit Bangor werd de vlam door middel van kaarsen en mijnwerkerslampen over de hele wereld verspreid. Ook kwamen er permanente vestigingsplaatsen van de Wereldvredesvlam.De eerste in Nederland was die voor het Vredespaleis in Den Haag (in 2002). Nu brandt de Wereldvredesvlam in monumenten verspreid over de hele wereld.

De Wereldvredesvlam, op het terrein van de Protestante Kerk Nederland (PKN) in Cadzand Dorp, nodigt iedere bezoeker uit tot een moment van bezinning, gebed, meditatie. Ook kunt u uw vredeswens opschrijven en bevestigen aan de boom bij het monument.

De producten van de Wereldvredesvlam zijn verkrijgbaar in diverse winkels in Cadzand. De opbrengst daarvan is voor het werk van de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand.