Activiteiten

Flyer voor de vlam (1)9 MEI: VIJFTIEN JAAR WERELDVREDSVLAM IN CADZAND

Op 9 mei 2019 vieren wij dat het vijftien jaar geleden is dat de Vredesvlam in Cadzand haven aan kwam.     En het is dit jaar dubbel feest: ook vieren wij dit jaar dat de World Peace Flame 20 jaar geleden in Wales is ontstoken en nu brandt in heel veel landen en bij miljoenen mensen thuis in de vorm van een kaars.

Vijftien jaar geleden hebben wij onze droom gerealiseerd, een monument in Cadzand, een plek om stil te staan bij vrede en wat vrede voor ieder van ons betekend. De werkgroep toen, bestaande uit inwoners en ondernemers van Cadzand, heeft destijds een geweldige prestatie geleverd: sponsoren gezocht en gevonden, ontwerpen gemaakt, plannen, overleg met de gemeente e.d. Dit alles heeft geleid tot de realisatie van dit project en een geweldige feestelijke dag op 9 mei 2004.

Ieder die erbij was, en dat waren 1500 mensen, herinnert zich deze prachtige dag: de aankomst van de vlam over zee door de KNRM, die de vlam in Den Haag had opgehaald, de wandeling door ons prachtige landschap met de vlam, de burgemeester die trots voorop ging, de mooie bijeenkomst in de kerk, en dan natuurlijk de plechtigheid van het ontsteken van de vlam in het monument zelf. Een dag om nooit te vergeten. Tussen toen en nu is er veel gebeurd.

Met name onze initiatieven om te komen tot een vredes lespakket ‘Lopend Vuurtje’ voor kinderen van de basisschool leeftijd, hebben geleid tot een prachtig internationaal erkend en gebruikt educatief vredespakket.

Dat lespakket is inmiddels vertaald in het Engels, Bulgaars, Roemeens, Arabisch en Spaans. En het wordt gebruikt binnen honderden scholen in Nederland, Belgie, Australie, India, Engeland, Wales, Spanje, Roemenië, Jemen, Syrië, Bulgarije.

Verder zijn er de jaarlijkse concerten geweest met Pasen, waar heel veel mensen van hebben genoten.       En natuurlijk zijn we altijd aanwezig op de plaatselijke markten.

De Cadzandse vlam is ook al verschillende keren overgedragen aan andere monumenten, te denken Gemeente Holsbeek (B) en Vlissingen, maar ook aan andere vredes projecten in Nederland en België, zoals recent aan de vredesgroep Wakker voor Vrede uit Ieper (B).

We hebben een prima samenwerking met de Gemeente Sluis, die zich vanaf dag 1 betrokken heeft getoond met hele project. Zo is er o.a. de Walk of Peace ontstaan van Cadzand-haven naar Cadzand-vlam, met punaises met het logo van de Vlam aangebracht in het wegdek.

En ieder jaar op 9 mei organiseren wij een vredeswandeling.

Onze werkgroep is inmiddels wel wat kleiner geworden. En van de mensen van het eerste uur zijn en nog maar een paar actief. Wij zouden best meer activiteiten willen ontwikkelen en staan open voor ideeën en suggesties, maar hebben daar op dit moment niet de mankracht voor.

Dus hierbij een oproep: wie heeft er zin om mee te denken en te werken, en zou lid willen worden van onze werkgroep?

We vergaderen slechts een paar keer per jaar, en die vergaderingen zijn super gezellig. Verder werken we in project groepjes, dus kan je zelf bepalen wat je voorkeur heeft. Ben je bijvoorbeeld technisch en bereid soms wat te klussen, of te helpen bij het onderhoud van het monument? Dan horen we dit graag. Of heb je interesse in onderwijs of het werken met kinderen en zou je best gastlessen of zoiets willen geven? Laat het ons weten.

vind je het leuk om te helpen met de promotie, of de markt kramen bemannen. Of misschien mis je onze concerten en zou je dat wel weer nieuw leven in willen blazen of iets dergelijks. Kortom voor iedereen is er wel een mogelijkheid om met eigen ideeën iets te ontwikkelen.  In het scholen pakket Lopend Vuurtje gebruiken we de zin: Vrede is een WERKwoord. En daarom nodigen wij u dan ook van harte uit om mee te WERKEN aan vrede, door lid te worden van de  WERKgroep. En natuurlijk, niet te vergeten, gaan we die 15 jaar ook vieren.                             

Wij hopen u te zien bij een van onze acties en hopen van harte u te hebben geïnspireerd om ons te ondersteunen op welke manier dan ook.Wij wensen u vrede! Enneh…er is geen weg naar vrede, vrede is de weg – zoals te lezen staat op het tekstbord dat sinds kort in de Mariastraat hangt aan de gevel van bakkerij Leurgans. Met dank aan de Dorpsraad die dit één van de drie beste ideeën voor Cadzand vond en het bord sponsorde.

Werkgroep Wereldvredesvlam Cadzand                                                                                                                        Wil je meer weten, bel ons 0633974147 of email: elisabethvanven@zeelandnet.nl